- Prezentare Proiect
- Informatii Proiect
- Solicitari de informaţii
- Infrastructura turistică
- Vreme
- Trasee turistice Vaslui
- Informatii utile Vaslui
Parteneri
Ghid Turistic |
Descarca Ghid Turistic Vaslui-Hincesti-Leova marimea fisierului:35 Mb |
De aici puteti descarca ghidul turistic actual |
Vreme
Republica Moldova
Moldova este situată în partea de sud-est a continentului European. Se învecinează la vest cu România, iar la nord, est şi sud cu Ucraina. Distanţa maximă de la vest la est este de 150Km, iar de la nord la sud de 350Km.
Republica Moldova este împărţită în 32 de raioane, 3 municipii (Chişinău, Bălţi şi Tighina) şi două regiuni cu statut special: Găgăuzia şi Transnistria ( cu statut în dispută).
Capitala Moldovei este Chişinău.
Clima
Republica Moldova este plasată în zona cu clima temperat-continentală, la aproximativ jumătate din distanţa între Ecuator şi Polul Nord. Cele patru anotimpuri sunt bine evidenţiate, iarna fiind blândă, iar vara lungă cu mult soare. Mişcarea generală a maselor de aer ale atmosferei este din partea Atlanticului de nord-vest sau din sud-vest. Temeratura medie a aerului din nord spre sud variază între +7,5˚ C (Briceni) la + 10˚C (Cahul) şi a solului +10˚C la +12˚C.
În Moldova sunt circa 2060-2360 ore cu soare pe an, temperatura pozitivă se înregistrează timp de 165-200 de zile pe an, precipitaţiile variază între 370-560 mm/an şi circa 10% dintre ele cad sub formă de zăpadă. Teritoriul Moldovei face parte din zona cu umiditate insuficientă.
Iarna începe cu invazia maselor de aer rece dinspre nord-est şi est care duc la scăderea temperaturii, fiind blândă cu temperatura medie în ianuarie de: - 5˚C la nord în Briceni şi de - 3˚C la sud în Cahul, iar în cazul pătrunderii maselor de aer artic se înregistrează cele mai joase temperaturi cuprinse între : - 30˚C şi - 36˚C.
Primăvara este un anotimp instabil, când se măreşte numărul zilelor cu soare şi temperatura medie a aerului este în creştere. Timpul instabil este determinat şi de invazia aerului artic rece, care poate aduce după sine îngheţurile de primăvară. În luna mai temeratura medie a aerului este în creştere şi se stabileşte în jurul valorii de +15˚C scăzând pericolul îngheţurilor.
Vara este însorită, călduroasă şi de lungă durată, cu perioade mari lipsite de precipitaţii. Temperatura medie a lunii iulie (”luna lui Cuptor”) este între +19,5˚C şi +22˚C, dar uneori pătrund dinspre sud masele de aer tropicale, care aduc vreme secetoasă şi călduroasă cu temperaturi cuprinse între +35˚C şi +40˚C. Vara ploile de cele mai multe ori sunt scurte şi abundente, provocând uneori inundaţii locale.
Toamna, în prima jumătate, se caracterizează printr-un timp liniştit, însorit şi cald. Treptat, în a doua jumătate, se înţeteşte pătrunderea maselor de aer rece din nord-est, ceea ce determină scăderea temperaturii aerului. În noiembrie, temperatura medie coboară la valori cuprinse între + 5˚C şi + 3˚C şi pot începe primele ninsori şi îngheţuri.
Leova
Raionul Leova este amplasat în sud-vestul Republicii Moldova, pe malul stâng al râului Prut şi se învecinează cu raioanele Hînceşti la nord, Cimişlia la vest, la sud cu Cantemir, şi cu Comrat în sud-vest.
Raionul Leova are în total 39 de localităţi: oraşul Leova reşedinţă de raion, oraşul Iargara, 23 centre de comună şi 14 sate.
Clima
Clima raionului Leova este temperat - continentală, influenţată de curenţii nord-vestici, cu variaţii mari ale temperaturii între - 36˚C şi + 40˚C. Media anuală a temperaturii este de aproximativ + 9,5˚C. Verile sunt secetoase, iernile aspre, iar precipitaţiile sunt relativ scăzute.
Acest site web nu reprezintă īn mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Īntreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.