- Prezentare Proiect
- Informatii Proiect
- Solicitari de informaţii
- Infrastructura turistică
- Vreme
- Trasee turistice Vaslui
- Informatii utile Vaslui
Parteneri
Ghid Turistic |
Descarca Ghid Turistic Vaslui-Hincesti-Leova marimea fisierului:35 Mb |
De aici puteti descarca ghidul turistic actual |
Vreme
România
România este situată în sud - estul Europei şi se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova la nord şi est, Ungaria şi Serbia la vest şi Bulgaria la sud. În sud – est are o porţiune de coastă care îi oferă acces la Marea Neagră. Capitala este Bucureşti şi este cel mai mare oraş al ţării.
Clima
România are o climă temperat continentală de tranziţie, cu patru anotimpuri distincte, primăvară, vară, toamnă şi iarnă. Diferenţele locale climaterice se datorează mai mult altitudinii şi latitudinii, şi mai puţin influenţelor oceanice din vest, ale celor mediteraneene din sud-vest sau celor continentale din est.
Temperaturile medii anuale în timpul verii oscilează între 22˚C şi 24˚C, respectiv - 3˚C şi - 5˚C în timpul iernii. În timp ce temperaturile medii anuale sunt de aproximativ 11˚C în sudul ţării, în nordul României sunt de maximum 8˚C, variaţie explicabilă atât latitudinii, cât şi distribuţiei reliefului ţării.
Temperaturile extreme înregistrate în România au fost: minima de - 38,5˚C, iar maxima de + 44˚C .
Iarna este un anotimp friguros, în care masele de aer rece venite din Est aduc temperaturi de până la -20°C sau chiar sub (recordul este de - 38,5˚C, la Bod, lângă Braşov, înregistrat la data de 25 ianuarie 1942). Zăpada nu este abundentă comparativ cu alte state europene, atât datorită lipsei de precipitaţii cât şi datorită creşterilor frecvente de temperatură. În sud şi vest cu precădere stratul de zăpadă se topeşte şi se reface de câteva ori în decursul unei ierni.
Primăvara este un alt anotimp de tranziţie, relativ scurt. Temperatura creşte cu repeziciune, îngheţurile dispărând în luna aprilie.
Vara este un anotimp călduros, care durează de la sfârşitul lunii mai până la jumătatea lunii septembrie în câmpiile din Sud şi Vest. În sudul României există peste 40 de zile "tropicale" (cu temperaturi peste 30, chiar 35° C) şi peste 90 de zile de vară (cu temperaturi între 25 -30°C). Temperatura maximă absolută din România este de +44.5°C, şi s-a înregistrat la Ion Sion, lângă Brăila, pe 10 august 1951. Adesea, vara apar furtuni puternice cu cantităţi mari de precipitaţii.
În zonele montane din nord şi centru vara este un anotimp temperat, cu puţine zile tropicale sau de vară, şi cu nopţi răcoroase.
Toamna este un anotimp mai scurt, de tranziţie, cu perioade lungi de uscăciune alternând cu perioade de ploi. În a doua parte a lunii octombrie vin primele îngheţuri, iar în noiembrie primele ninsori. În câmpii, acestea se manifestă adesea mai târziu decât în restul ţării.
Temperatura medie anuală variază de la 11°C în lunca Dunării, la 6°C în Harghita. Temperatura medie a lunii iulie variază între 26°C şi 18°C tot în funcţie de regiune. În ianuarie, aceste temperaturi variază de la 0°C (la Băile Herculane sau la Mangalia) la - 6°C (în depresiuni).
Precipitaţiile sunt moderate, variind de la insuficienta cantitate de 400 mm din Dobrogea la 500 mm în Câmpia Română şi până la 600 mm în cea de vest. Odată cu altitudinea, precipitaţiile cresc, depăşind pe alocuri 1.000 mm/an. La altitudini mai mari de 1.800 m, precipitaţiile au o valoare de 1.000 - 1.200 mm/an. Media anuală a precipitaţiilor căzute (calculate pe întreg teritoriul) este de 637 mm anual, cu valori sensibil mai ridicate în zonele montane (1.000 - 1.400 mm/an) şi progresiv mai scăzute spre est, în Bărăgan fiind 500 mm/an, iar în Dobrogea şi Delta Dunării coborând până la 400 mm/an.
Vaslui
Vasluiul este un judeţ situat in partea de est a României, întinzându-se pe cursul superior şi mijlociu al râului Bîrlad. Face parte din Regiunea Nord-Est şi se învecinează în partea de nord cu judeţul Iaşi, în partea de nord vest cu judeţul Neamţ, în partea de vest cu judeţul Bacău, în partea de sud-vest cu judeţul Vrancea, judeţul Galaţi în partea de sud, iar în partea de est, peste râul Prut, cu Republica Moldova.
Judeţul Vaslui cuprinde 3 municipii: Vaslui, Bîrlad, Huşi, 2 oraşe Negreşti şi Murgeni, 81 de comune şi 456 de sate. Vaslui este cel mai mare oraş şi reşedinţa de judeţ.
Clima
Clima este temperat continentală cu nuanţe excesive, fiind caracterizată prin veri călduroase, secetoase şi ierni geroase.Tempertaturile medii anuale sunt cuprinse între + 8˚C şi + 9,4˚C, iar precipitaţiile sunt relativ reduse.
Regimul termic măsurat pe o perioadă de o sută de ani (1896 – 1998), pune în evidenţă următoarele:
§ temperatura medie anuală este de + 9,4˚C, apropindu-se de media pe ţară care este de + 9,5˚C;
§ trecerea de la anotimpul rece la cel cald şi invers se face brusc;
§ există mari diferenţe de temperatură între luna martie şi luna mai;
§ numărul mare de zile cu îngheţ (120).
Regimul eolian pune în evidenţă dominarea curenţilor dinspre nord, nord - vest precum şi sud, sud - vest. Aceştia au o influenţă directă asupra regimului precipitaţiilor care sunt sărace în perioada lunilor noiembrie – martie.
Cantităţile mari de precipitaţii cad în perioada calda a anului cu maxime înregistrate în lunile mai şi iunie, cu o medie anuală de 80,79 mm/an. Stratul de zăpadă are o grosime ce variază între 12,2 – 33,6 cm.
Acest site web nu reprezintă īn mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Īntreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.